Stravu při pobytu v přírodě nad 3 dni by jsme měli mít již lépe rozmyšlenou. Je důležité z této stravy získat ucelené spektrum potřebných látek. Tedy cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály. Na co se zaměřit při plánování složení dlouhodobé stravy? Na několik věcí: čas přípravy, trvanlivost, dostupnost, praktičnost.

  • Čas přípravy: jde o to, že nemáme v přírodě čas ani chuť 3x denně připravovat hodinu jídlo. Musíme volit takové recepty, abychom měli ještě nějaký čas na ostatní činnost.
  • Trvanlivost a dostupnost: pokud už si nějaké jídlo vymyslíme, měli bychom si také pořádně rozmyslet, jak budeme obstarávat suroviny. Nést jich můžeme jen omezené množství. Ty, co neseme delší dobu, musejí být trvanlivé a skladné. Ty ostatní musíme volit tak, abychom je spotřebovali co nejdřív po pořízení.
  • Praktičnost: Tedy jakým způsobem budeme koupené potraviny nosit, v jakých obalech je pořídíme atp. Zkrátka by nás mělo zajímat, abychom nesli potraviny v odolných a málo vážících obalech, se kterými nebudeme mít při likvidaci problém.
  • Doporučení: české KDP (Konzervovaná Dávka Potravin) a BDP (Bojová Dávka Potravin) jsou plánovány jako celodenní dávka, čemuž odpovídá rozměr. Ovšem s půlkou chleba se s těmito balíčky dá vydržet i dva dny.
příbor bundeswher
příbor bundeswher

PŘÍBOR BUNDESHWER: Používá se v armádě Bundeswehru (Německo). Komplet je vyroben z nerez oceli a obsahuje čtyři části. Nuž, vidličku, lžíci a držák, který je zároveň uzpůsoben k otvírání konzerv a korunkových uzávěru na lahvích. Při přepravě nebo balení do zavazadla se komplet pomocí držáku scvakne dohromady a potom zabírá minimum místa a nehrozí ztráta žádné součásti příboru.

CENA: cca 199,-Kč
gelový vařič

GELOVÝ VAŘIČ: Konzerva s hořlavou pastou, kovový rám-obruba.

Návod na použití: sejměte otočné víčko na horní části. Propíchněte hlinikovou membránu a odstraňte. Dózu nepokládejte na hořlavý podklad. Nasaďte kovový rám-obrubu vrchem na horní část konzervy. Nádobu na ohřívání položte na kovový rám a pastu zapalte.

Po použití: horkou obrubu-rám, na kterém se ohřívala varná nádoba, překlopte na bok bez nádoby tak, aby nedošlo k možnému popálení. Vrchní víčko položte opatrně z boku na konzervu tak, aby došlo k uhasení ohně. Nikdy se nepokošejte uhasit oheň foukáním, resp. sfouknutím. Po vychladnutí víčko nasaďte pevně otočením do pravé strany na konzervu a utáhněte

CENA: cca 99,-Kč
zpet

Powered by Elixon CMS/AJAX-XUL